KENNISPLATFORM VOOR LABORATORIA

REDACTIONEEL

H&R Benelux in Nuth investeert in nieuw lab

Vier jaar na de oprichting werken er inmiddels meer dan honderd onderzoekers bij het Institute for Technology- Inspired Regenerative Medicine (MERLN) in Maastricht. Zij richten zich op het ontwikkelen van nieuwe, baanbrekende technologieën om herstel en regeneratie van weefsels en functionele organen te verbeteren.

Overname door Unilabs legt Medlon geen windeieren

Medlon maakt sinds april 2018 deel uit van Unilabs. Deze internationale dienstverlener op het gebied van diagnostiek biedt Medlon synergievoordelen op tal van gebieden zoals innovatie, kennisoverdracht, logistiek, planning en inkoop. Ook de klantgerichte cultuur, die onder het mantra ‘Care Big’ expliciet wordt gemaakt, begint vaste voet te krijgen in Enschede en omstreken. Medlon-directeur Cor van Luik en operations manager Remco Paap geven een inkijkje in de nieuwe dynamiek.

EDITIE 39, OKTOBER 2019

 

Complexiteit van slangengif ontrafelen met CZE-MS

Met honderden componenten is slangengif zeer complex om te analyseren. Neem daarbij dat de samenstelling tussen en binnen soorten sterk kan variëren en dat het lastig is om aan voldoende monstermateriaal te komen, dan kan je je wel voorstellen dat weinig analytici zich wagen aan het structureel in kaart brengen van slangengif. Rob Haselberg, assistant professor bij de VU-vakgroep Bioanalytische Chemie pakt met behulp van CZE-MS die uitdaging wel op.

Utrechts HUB wil uitgroeien tot organoïde-centrum van de wereld

Sinds de oprichting in 2013 is het aantal medewerkers van HUB (Hubrecht Organoid Technology) jaarlijks bijna verdubbeld, tot inmiddels meer dan 40. CEO Robert Vries ziet die exponentiële groei nog wel even doorgaan: “We krijgen momenteel meer projectaanvragen voor met name diagnostiek en screening dan we kunnen uitvoeren. Met de serieuze stappen die nu worden gezet op het gebied van ‘personalized medicine’ worden dat er alleen maar meer.”

In één stap complexe verbindingen synthetiseren met multicomponent reacties

De Groningse vakgroep ‘Drug Design’ van Alexander Dömling is in acht jaar tijd uitgegroeid van twee naar meer dan dertig onderzoekers. Als voorloper op het gebied van multicomponent reacties (MCR’s) is de vakgroep een magneet voor onderzoekers van over de hele wereld. André Boltjes is er al vanaf het begin bij, als analist, labmanager en onderzoeker. Eind dit jaar hoopt hij er te promoveren.

Gestandaardiseerde kits voor klinisch-chemische LC-MS

Sinds 2019 brengt Diagnotix zelf ontwikkelde gestandaardiseerde kits voor de LC-MS bepaling van onder meer vitamines en steroïden op de markt.
De oprichters van het bedrijf, Arie- Jan de Graaf en Mark Bonten, willen hiermee de vraag binnen met name de klinische chemie naar kant-en-klare oplossingen op dit gebied invullen. Focus ligt daarbij op service, kwaliteit en innovatie.

Petrochemische expertise van KPR&T Europoort ook beschikbaar voor derden

Kuwait Petroleum Research & Technology (KPR&T) in Pernis staat als research- en technologietak binnen Kuwait Petroleum niet alleen andere KP-bedrijven terzijde, maar voert ook onderzoek uit voor externe klanten. De petrochemische expertise strekt zich uit over het hele raffinageproces, van brandstoffen en smeermiddelen tot bitumen. De labmedewerkers maken hierbij gebruik van hoogwaardige technologie, zoals een destillatie-opstelling voor crude assays en een high-throughput catalyst unit voor onderzoek naar katalysatoren.

Snelle identificatie van radionucliden met gamma-spectrometrie

Sinds ruim een half jaar is de dienst lage radioactiviteitsmetingen (LRM) van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) in Mol (België) ondergebracht in een hypermodern gebouw, dat ook onderdak biedt aan de medische dienst en de noodplankamer. Het laboratorium voor gamma-spectrometrie, dat deel uitmaakt van het LRM, heeft er voor het koelen van de twintig detectoren in de telzaal een installatie in gebruik genomen, die automatisch de koelvaten met vloeibaar stikstof vult. Dit maakt het werken veiliger en efficiënter.

QC-lab helpt productie door automatisering procesanalyses

Het QC-laboratorium van Croda Nederland in Gouda voert al jarenlang het beleid om zoveel mogelijk procesanalyses uit te laten voeren bij en door productie. Om dat zo efficiënt mogelijk te laten verlopen met behoud van kwaliteit wordt fors geïnvesteerd in automatisering. Laatste wapenfeit wat dat betreft is de implementatie van een volledig geautomatiseerde monstervoorbewerking met één sampling robot voor twee verschillende GC-analyses.

Bertha en Frida: onmisbaar voor onderzoek organische batterijen

Blikvangers in de laboratoria van de onderzoeksgroep van Alexandru Vlad bij het Institute of Condensed Matter and NanoSciences (IMCN) van de Université catholique de Louvain (UCL) zijn twee enorme handschoenkasten. In deze kasten, die door de onderzoekers tot Bertha en Frida zijn gedoopt, vinden onder een beschermende ultradroge atmosfeer allerhande chemische reacties plaats in de zoektocht naar organische batterijen. Ook worden er testbatterijen met de nieuwe materialen geassembleerd.