KENNISPLATFORM VOOR LABORATORIA

REDACTIONEEL

Interdisciplinair onderzoek op raakvlak biologie en engineering legt MERLN geen windeieren

Vier jaar na de oprichting werken er inmiddels meer dan honderd onderzoekers bij het Institute for Technology- Inspired Regenerative Medicine (MERLN) in Maastricht. Zij richten zich op het ontwikkelen van nieuwe, baanbrekende technologieën om herstel en regeneratie van weefsels en functionele organen te verbeteren.

Biofarmaceutische R&D infrastructuur op Pivot Park Oss trekt steeds meer bedrijven

Zeven jaar na de oprichting huist het Pivot Park in Oss 58 bedrijven, die werk bieden aan ruim 550 mensen. De hoogwaardige biofarmaceutische R&D-infrastructuur en faciliteiten van het sciencepark trekken nog steeds nieuwe bedrijven, van start-up’s tot gevestigde ondernemingen. Ook bedrijven van het eerste uur als Pivot Park Screening Centre (PPSC) en Ardena Oss (voorheen ChemConnection) varen wel in deze R&D-community, waar mede door de groei steevast rond de vijf tot vijftien vacatures openstaan.

EDITIE 38, MEI 2019

 

Geautomatiseerd testen van isolatieglas volgens wereldwijde normen

Het glaslaboratorium bij TÜV Rheinland in Arnhem verzorgt voor glasproducenten van over de hele wereld het testen en certificeren van hun producten.
Binnen het brede scala aan testen, die afhankelijk van de aard en toepassing van het glas volgens verschillende normen moeten worden uitgevoerd, is het gasverlies in isolatieglas een bijzondere.

Meer inzicht in werking eiwitten door moduleren van structuren

Onderzoekers van de sectie Organische Chemie van de VU krijgen vanuit fundamentele kennis van 3D-structuren van eiwitten steeds meer vat op de werking ervan.
Daarbij bouwen ze onder meer peptides in die zijn gesynthetiseerd uit niet-natuurlijke aminozuren. Sven Hennig, die sinds 2017 werkt bij de groep van Tom Grossmann, heeft voor de structuuranalyse een kristallografie X-ray faciliteit opgezet.

Applicatielab Metrohm draait op ultrapuur water (en Ruby)

Met de verhuizing van Schiedam naar Barendrecht, eind 2017, is bij Metrohm Nederland ook een nieuw laboratorium ingericht voor het ontwikkelen en uitvoeren van analyses op het gebied van met name titratie en ionchromatografie. De kersvers afgestudeerde Ruby Bisdom voert er inmiddels bijna anderhalf jaar de scepter als ‘application & support engineer’ en heeft in die hoedanigheid al menig pre- en after-sales project succesvol afgerond.

Zagen van gehoorsteentjes en aflezen van jaarringen luistert heel erg nauw

In het otolietenlab van Wageningen Marine Research in IJmuiden wordt elk jaar van zo’n 30.000 tot 40.000 zeevissen de leeftijd bepaald.
Dit gebeurt door heel precies de jaarringen in de gehoorsteentjes (otolieten) te tellen. Veel van dat werk vindt plaats in het kader van wettelijk verplichte monitoring studies van visbestanden (voor onder andere het vaststellen van vangstquota).

Nieuw lab Supertape staat middenin de organisatie

Met de nieuwbouw van een productiehal en aanpalende kantoorruimte bij Supertape in Etten-Leur heeft het eveneens nieuwe, door Köttermann ingerichte laboratorium een centrale plek in het bedrijf gekregen. Hiermee wordt recht gedaan aan de spilfunctie van het lab, dat zowel de QC/QA voor de productie van zelfklevende tapes uitvoert als klant- en applicatiespecifieke producten ontwikkelt op dit gebied.