KENNISPLATFORM VOOR LABORATORIA

REDACTIONEEL

EDITIE 34, MAART 2018

Cryo-opslag van Bioversity in Leuven is veilige haven voor alle bananensoorten

Bioversity International heeft aan de KU Leuven materiaal van alle bekende banananvariëteiten opgeslagen. Naast een bijna complete in vitro werkcollectie zijn er inmiddels al ruim duizend soorten in de cryocollectie opgenomen. Het is de ambitie van biobankbeheerder en cryopreservatiepionier Bart Panis om ook die cryocollectie compleet te maken. Bovendien wil hij de onlangs verbeterde en uitgebreide cryofaciliteiten voor andere gewassen beschikbaar stellen.

Scherper sturen in het proces door toepassing van inline NIR

Ten Kate zet in de productielocatie in Ter Apelkanaal wekelijks zo’n 2.000 ton aan food-grade grondstoffen om in diverse natuurlijke vetten en eiwitten. Op basis van NIR-analyse van het gesmolten vet uit de ingangsstroom wordt bepaald hoe dit verder wordt verwerkt. Door continue monitoring met inline NIR kan de procesoperator beter dan ooit op kwaliteit differentiëren.

R&D-vestiging Vaxxinova zet reuzenstappen in ontwikkeling kippenvaccins

Met de opening van het internationale hoofdkantoor in januari 2016 en het nieuwe research laboratorium in juni 2017 op Noviotech Campus in Nijmegen maakt Vaxxinova vaart met de ontwikkeling van vaccins voor met name kippen. Manager R&D Operations Winfried Degen is er met zijn collega’s in geslaagd om in iets meer dan een jaar een deel van een gestripte fabriekshal om te zetten tot volwaardige klasse II laboratoria.

Intertek investeert fors in apparatuur en automatisering

In 2017 is in de Intertek-vestigingen in Rotterdam, Antwerpen en Gent voor zo’n 2,5 à 3 miljoen aan nieuwe analyse- en automatiseringsapparatuur geplaatst. Deze investeringen waren nodig om aan de groeiende klantvraag te blijven voldoen. De groei zit hem niet alleen in de grotere vraag naar inspectiegerelateerd werk (Cargo), maar hangt ook samen met het succes van monitoring diensten op het gebied van smeerolie en metaalbewerkings-vloeistoffen, alsmede algemene analyse aanvragen (Analytical Assessment).

Robot helpt VSL een handje bij
maken van standaarden

Een zo klein mogelijke onzekerheid. Daar draait het om bij VSL, ons Nationaal Metrologisch Instituut in Delft. Dat geldt ook bij de bereiding van gasstandaarden, waarbij met name het wegen en doseren zo nauwkeurig mogelijk moet worden uitgevoerd. Door robotisering is hier winst te behalen, zo laat de door VSL samen met Da Vinci Laboratory Solutions ontwikkelde ‘Liquid Mixture Robot’ zien bij het bereiden van VOC-standaarden.

MasterLab doet als Center of Excellence goede zaken voor Nutreco

Sinds 1 juli 2016 is de MasterLab-vestiging Putten ondergebracht bij die van Boxmeer. Het hiervoor compleet verbouwde lab in Boxmeer fungeert als Center of Excellence op het gebied van feed analyse voor het Nutrecoconcern. Bovendien ondersteunt het met het alsmaar groeiende wereldwijde NIRnetwerk voor grondstofanalyses steeds meer klanten van de Nutreco-vestigingen.

Everlam opent nieuw lab voor
Technical Services en R&D aan
PVB-interlayers

Sinds 1 maart 2018 is Everlam gevestigd in het nieuw gebouwde Centre of Competence in Mechelen. Blikvanger in dit gebouw zijn de door Köttermann ingerichte laboratoria. De afdeling R&D doet er onderzoek aan en ontwikkeling van PVB, dat wordt gebruikt wordt in glaslaminaten, zoals voorruiten van auto’s en veiligheidsglas in de bouwindustrie. De medewerkers van Technical Services voeren in de laboratoria analyses uit op de glasproducten die de klanten van Everlam maken met hun PVB-interlayers.