KENNISPLATFORM VOOR LABORATORIA

REDACTIONEEL

EDITIE 33, SEPTEMBER 2017

Nieuw laboratorium EcoSynth is springplank voor hybride model van R&D en service-activiteiten

Met het in april 2017 in gebruik genomen gloednieuwe door Köttermann ingerichte laboratorium in het Vlaamse Deinze heeft EcoSynth ruimte gemaakt om verder te groeien. De momenteel dertien medewerkers hebben er de beschikking over 25 zuurkasten. Die worden gebruikt voor een synergetische mix van klantgerichte opdrachten op het gebied van synthese, procesontwikkeling en stabiliteitsstudies, en R&D aan flowchemie, katalyse en fotochemie.
Lees meer >>

SEPT

2017

Betrouwbaar meten van THT in aardgas met plug & play mobiel micro-GC systeem

De laboratoria van DNV GL in Groningen lopen wereldwijd voorop in het ontwikkelen van nieuwe analysemethoden en testmethodieken voor de gasindustrie. Die worden gebruikt voor onder meer het bepalen van de gaskwaliteit, het kalibreren van flowmeters en verbrandingsonderzoek. Dit jaar is een nieuwe methode ontwikkeld om de concentratie van de geurstof THT in aardgas direct in het distributienetwerk te kunnen meten.
Lees meer >>

SEPT

2017

Onderzoekers persen geheimen uit darmbacteriën in nieuw lab in Villa Flora-gebouw in Venlo

Vijf jaar na het afsluiten van de Floriade tentoonstelling in Venlo is er in het enorme, 30 meter hoge Villa Flora gebouw geen boom, struik of plant meer te bekennen. Wel is er temidden van de enorme leegte, een klein laboratorium te zien, gelegen op een entresol. Daar onderzoekt prof. dr. Koen Venema de interacties tussen voeding en darmbacteriën. Eind dit jaar hoopt hij een zes keer zo grote ruimte in gebruik te nemen, die pal naast zijn lab wordt gebouwd.
Lees meer >>

SEPT

2017

Zij aan zij in een glovebox nieuwe katalysatoren zoeken

Onlangs ontving de Zwitserse onderzoeker Marc-Etienne Moret een ERC Starting Grant voor zijn onderzoek naar nieuwe katalysatoren bij de vakgroep Organische Chemie en Katalyse van de Universiteit Utrecht. Met de € 1,5 miljoen die daarmee gemoeid is wil hij twee postdoc’s en twee PhD’s aantrekken. Die zullen menig experiment uitvoeren onder inerte omstandigheden in een van de momenteel twee gloveboxen op het laboratorium.
Lees meer >>

SEPT

2017

Breed-spectrum testen op HPV levert meerwaarde op voor de pathologie bij PAMM

Met het centraliseren van het vanuit het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker testen op HPV-infectie, is veel HPV-werk weggevallen bij de perifere laboratoria. Omdat de gynaecologen hun patiënten steeds vaker op HPV laten testen, is die terugval meer dan gecompenseerd.
Bij PAMM (laboratoria voor pathologie en medische microbiologie) maakt men gebruik van een breed-spectrum HPV-test. Die geeft een gedifferentieerd beeld van zowel de high-risk HPV’s als de low-risk virussen. 
Lees meer >>

SEPT

2017

CSK neemt in Wageningen nieuwe laboratoria en proeffabriek in gebruik

CSK Food Enrichment heeft net voor de zomer middenin de Food Valley, in het Plus Ultra gebouw op de Wageningen Campus, nieuwe research- en applicatielaboratoria en een complete proeffabriek in gebruik genomen. Hier vindt toegepast onderzoek plaats aan bacteriën voor startercultures voor de productie van zuivelproducten als kaas, yoghurt en kwark. Die bacteriecultures worden op grote schaal geproduceerd in de vorig jaar officieel geopende fabriek in Leeuwarden.
Lees meer >>

SEPT

2017

DSM-spin-out InnoSyn slaat vleugels uit met R&D-services proceschemie

InnoSyn heeft sinds 1 mei 2017 de activiteiten voortgezet van het DSM Innovative Synthesis Research Center, dat onderdeel was van DSM Chemical Technology R&D. Het zelfstandige bedrijf biedt vanuit de vertrouwde laboratoria op de Brightlands Chemelot Campus hoogwaardige R&D-services op het gebied van proceschemie, van synthese op labschaal tot aan de implementatie op industriële schaal.
Lees meer >>

SEPT

2017

Buchem brengt met flowchemie de witte en de blauwe jassen bij elkaar in een stel zuurkasten

Het in Apeldoorn gevestigde Buchem is er dit jaar als één van de eerste bedrijven ter wereld in geslaagd om op basis van flowchemie een productieplatform aan te bieden waarmee vanuit ontwikkeling direct kan worden gestart met multi-kilo productie. Door de slimme combinatie van flowprocessen met batchprocessen als vacuümdestillatie vult het bedrijf het gat tussen productie op labschaal en grootschalige productie.
Lees meer >>

SEPT

2017

Micreos gaat met gemodificeerde endolysines selectief bacteriën te lijf

Bij het Erasmus MC is vorig jaar een gerandomiseerde dubbelblinde studie gestart naar de werking van Gladskin crème tegen een vorm van eczeem. Dit onderzoek naar de effectiviteit van het selectief tegen S. aureus werkende enzym, dat in de crème is verwerkt, is voor ontwikkelaar en producent Micreos de opmaat naar klinische fase I/II studies met een verbeterde versie van dit eiwit. Met de selectieve antibacteriële technologie is het bedrijf niet alleen succesvol in humane gezondheid, maar timmert het ook aan de weg op het gebied van voedselveiligheid.
Lees meer >>

SEPT

2017

Remedy Bank produceert in GMP-geaccrediteerde faciliteit homeopathische startmaterialen

Sinds juni van dit jaar is de Remedy Bank in Akersloot gestart met de GMP-productie van startmaterialen, waarmee apothekers homeopathische verdunningen kunnen maken. Het gehele proces, van verwerking van de voornamelijk plantaardige, chemische materialen tot aan het afvullen van de tincturen in kleine flesjes, wordt geborgd aan de hand van equipment- en procesvalidaties, alsmede een grote diversiteit aan laboratoriumanalyses.
Lees meer >>

SEPT

2017

Soldeerverbindingen analyseren tot op tienden van een micrometer

Ampleon ontwikkelt en produceert HF-vermogenshalfgeleiders. Omdat deze power transistoren werken bij hele hoge vermogens en frequenties ontwikkelen ze veel warmte, die moet worden afgevoerd via soldeer- en andere verbindingen met de verpakking van deze chips. Om te kunnen analyseren hoe deze verbindingen zich houden en waar het fout kan gaan is in samenwerking met Verder-Scientific een laboratorium ingericht, waar hele speciale monstervoorbereiding plaatsvindt.
Lees meer >>

SEPT

2017

Testen beschermende kleding vergt zelfstandige analisten die zeer accuraat zijn

ProQares in Rijswijk test handschoenen, laarzen en kleding op de bescherming tegen chemische stoffen. Het bedrijf is wereldwijd vermaard om zijn expertise op dit gebied voor militaire toepassingen. Minder bekend is dat ProQares ook veiligheidsproducten test voor gebruik in de industrie en ziekenhuizen. De eindgebruikers in die markten zijn zich volgens Gijsbert Woudenberg nog te weinig bewust van de mate van bescherming van dergelijke producten.
Lees meer >>

SEPT

2017