KENNISPLATFORM VOOR LABORATORIA

REDACTIONEEL

EDITIE 28, FEBRUARI 2016

Vinger aan de pols met Kjeldahl eiwitanalyse bij productie eierdoosjes

Het verwerken van biovezels in papierpulp stelt de productie van vormkarton voor nieuwe uitdagingen. Na jaren van onderzoek en ontwikkeling is Huhtamaki in Franeker zover dat productie van eierdoosjes met grasvezels op grote schaal kan worden uitgevoerd. Dit is niet alleen bereikt door slimme procestechnologie, maar ook door een voor de verpakkingsindustrie opmerkelijke analyse: op eiwitten. 
Lees meer >>

Onderzoek van lectoraat Smart Functional Materials gedijt in splinternieuw lab

Precies voor de start van het nieuwe schooljaar is in 2015 bij de Saxionleslocatie ‘Epy Drost’ op de Stadscampus in Enschede een nieuw laboratorium ingericht. Belangrijkste gebruikers zijn studenten van Fashion & Textile Technology en onderzoekers van het lectoraat Smart Functional Materials, die enkele maanden na de ingebruikname sensationele onderzoeksresultaten wisten te melden.  
Lees meer >>

Mercachem speelt met vriesdrogen in op hogere klanteisen

Het Nijmeegse Mercachem, één van de grootste werkgevers in West- Europa voor organisch-chemici, is uitgegroeid tot een CRO die inmiddels het hele traject kan aanbieden van single compound synthese tot aan het produceren van stoffen op kilogramschaal. De strategie om één van de beste te zijn in chemie heeft zich ook uitbetaald in innovatieve diensten buiten het klassieke CRO-model. 
Lees meer >>

Analyzers blijven doorstampen in dynamiek van veranderend diagnostisch landschap

Met de investering in twee klinisch chemische analyzers en grotere systemen voor zuiver water heeft het diagnostisch laboratorium van Saltro in Utrecht de analysecapaciteit uitgebreid. Dat was nodig vanwege het binnenhalen van enkele grote klanten. Maar ook andere ontwikkelingen binnen de eerstelijns diagnostiek zullen tot een grotere monsterstroom leiden.
Lees meer >>

Biomedici en chirurgen zij aan zij met massaspectrometristen

Over een half jaar vindt aan de Universiteit Maastricht de officiële opening plaats van een uniek laboratorium, waarin fundamentele en klinische onderzoekers elkaar vinden in disciplines als immunologie, metabolic profiling en imaging. De synergie in translationeel onderzoek moet binnen enkele jaren leiden tot de OK van de toekomst, de eerste moleculaire operatiekamer. Maar ook ander onderzoek trekt hier profijt van. 
Lees meer >>