KENNISPLATFORM VOOR LABORATORIA

Verschenen uitgaven

Lees hier alle redactionele artikelen van eerder verschenen edities.

Editie 37, maart 2019

Het ultieme vriezen bij de grootste cryo-biobank van Nederland

De verhuizing van de navelstrengbloedbank van Leiden naar de hoofdlocatie in Amsterdam was voor het Laboratorium voor Cryobiologie van Sanquin aanleiding voor herinrichting van de biobank en modernisering van de cryogene installatie. Hierdoor kan deze grootste cryogene biobank van Nederland zowel de Sanquin-laboratoria als externe partijen nog beter van dienst zijn met een groeiend pakket aan services. Hoofd van het laboratorium Johan Lagerberg laat zien wat er allemaal komt kijken bij het beheer van zo’n half miljoen verschillende samples.

Teelt 100% resistente bijen binnen vier jaar gerealiseerd door inzet vele vrijwilligers

Er is een dreigend tekort aan bijen, die onmisbaar zijn voor bestuiving van voedingsgewassen. Met de groeiende voedselproductie, die nodig is om de uitdijende wereldbevolking te kunnen blijven voeden, groeit ook de vraag naar bijenvolken. Echter, de afgelopen jaren heeft het aantal beschikbare bijenvolken geen tred kunnen houden met de groeiende vraag. Vooral in de Verenigde Staten waar het aantal bijenvolken zelfs daalde en import van bijenvolken uit Australië nodig was.

Point-of-care testen zijn sleutel tot aanpak verwaarloosde ziektes

Het in 2016 als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI) opgerichte Mondial Diagnostics heeft als missie om de gezondheidszorg rond armoedegerelateerde ziektes te verbeteren. Hiervoor ontwikkelt het bedrijf eenvoudige, goedkope en betrouwbare point-of-care testen voor verwaarloosde ziektes als leptospirose, buiktyphus en brucellose. Theresia Abdoel en Erika van den Bogaart laten zien hoe hun laboratoriumwerk het verschil kan maken voor miljoenen mensen.

De kunst van het kweken van organoïden

Onderzoeksanalist Stieneke van den Brink werkt al bijna 40 jaar bij het Hubrecht Institute in Utrecht. In die hoedanigheid stond en staat ze vooraan bij de spectaculaire ontwikkelingen rond organoïden. Letterlijk wel te verstaan, want in de groep van Hans Clevers werkte zij in 2007 met Toshiro Sato als een van de eersten ter wereld aan het kweken van mini-organen in het laboratorium. Sindsdien heeft zij met haar collega’s het kweken van organoïden steeds verder verfijnd.

Editie 36, september 2018

Meer vrijheid in functies stimuleert innovatieproces bij
Het Waterlaboratorium

Meer en nog beter samenwerken. Dat is de Haarlemmerolie die Rian Brokx –sinds bijna drie jaar directeur van Het Waterlaboratorium– gebruikt om haar plannen op het gebied van innovatie en kennis delen te realiseren. Cruciaal voor succes zijn de mensen in het laboratorium, de adviseurs en de monsternemers. Die hebben baat bij een minder strakke indeling van hun functies, zodat ze gemakkelijker taken met collega’s kunnen delen en meewerken in projecten.

Betrouwbare en consistente productie van isoprenoïden

Om valenceen, een isoprenoïde, van constante kwaliteit te kunnen leveren, heeft Isobionics een microbieel fermentatieproces ontwikkeld in haar R&D-faciliteit in Geleen. Vanwege de lage oplosbaarheid van isoprenoïden in water wordt hierbij een organisch oplosmiddel toegevoegd aan het fermentatiemengsel. Zowel het valenceen als het organisch oplosmiddel hebben een nadelige invloed op conventionele sensoren voor het meten van opgelost zuurstof (DO). Dit probleem is ondervangen met VisiFerm DO Arc sensoren die zijn uitgerust met chemisch bestendige H2 caps.

Vliegende start AmSpec met kant-en-klare GC-applicaties

Sinds dit voorjaar is in de Rotterdamse haven met AmSpec een nieuwe speler actief op het gebied van controle van scheepsladingen in de olie & petrochemie. Naast het onlangs geopende laboratorium in Rozenburg, dat als Rotterdam Technical Center ook als kenniscentrum voor de andere Europese vestigingen fungeert, zijn labs voorzien in Amsterdam en Antwerpen. Laboratoriummanager Julian van Berkum vertelt over de hectische eerste maanden.

Nutrilab gaat samen met klant voor veilig en gezond voedsel

Bedrijven zouden zich volgens Nutrilab wat betreft voedselveiligheid niet alleen moeten laten leiden door wet- en regelgeving, maar ook zelf verantwoordelijkheid moeten nemen om veilig voedsel te produceren en te verwerken. Nutrilab, dat is gespecialiseerd in feed- en foodanalyses, helpt hen om die veiligheid zo hoog mogelijk te krijgen. Door implementatie van methoden als microwave ontsluiting van monsters voor elementanalyse en LC-MS/MS analyse voor allergenen, gaat dat steeds efficiënter.

Uitgekiend testregime aan basis van veilige en steriele productie

MSD Animal Health produceert in Boxmeer meer dan honderd verschillende dierenvaccins op tientallen productielijnen. De afdeling QCO (Quality Control Operations) controleert de kwaliteit van de producten en processen. Een belangrijke rol hierin heeft het team Microbiologie, dat er voor waakt dat de productie veilig, onder de meest schone omstandigheden plaatsvindt.

Cell imaging reader geeft meerwaarde aan simulator spijsvertering

In tien jaar tijd is het Gentse bedrijf ProDigest uitgegroeid tot wereldwijd markt- en technologieleider op het gebied van in vitro simulatie van het spijsverteringsstelsel. Het daarvoor gebruikte platform SHIME® (‘Simulator of the Human Intestinal Microbial Ecosystem’) wordt continu doorontwikkeld en uitgebreid. Met de recente investering in een cell imaging reader speelt het bedrijf in op de groeiende vraag naar het meten van effecten met allerhande celgebaseerde assays.

Nieuwbouw Mercachem is opmaat naar servicebedrijf voor ‘integrated drug discovery’

Met de in augustus dit jaar afgeronde bouw van een nieuwe vleugel bij het hoofdkantoor aan de Kerkenbos in Nijmegen heeft Mercachem weer voldoende ruimte voor verdere groei. Ook is er plek voor de 40 medewerkers die nu nog in een nevenvestiging op de campus van de Universiteit Nijmegen hun syntheses uitvoeren. Tenslotte biedt de nieuwbouw mogelijkheden voor uitbreiding van het servicepakket met bio-assays, waarmee de ambitie om uit te groeien tot een ‘integrated drug discovery’ servicebedrijf verder gestalte krijgt.

Labonovum timmert aan de weg met slimme verzamelsystemen voor bloed, urine, en meer...

Sinds deze zomer is het dorpje Limmen, even boven Castricum, een diagnostisch laboratorium rijker. Het is het domein van klinisch chemicus Dennis Poland, die er met zijn bedrijf Labonovum, mede opgericht door een groep klinisch chemici en arts-microbiologen, verzamelsystemen voor onder meer bloed, urine en DNA ontwikkelt. De analyzers in het laboratorium worden aan het werk gezet voor validaties van nieuwe verzamelmethoden en analyses van monsters die met de nieuwe verzamelmethoden zijn verkregen.

Enzymen zijn meesters in organische synthese

Het juiste enzym met het juiste substraat kan voor wonderen zorgen in de asymmetrische synthese van ingewikkelde organische verbindingen. Onderzoekers van de basiseenheid Chemische Farmaceutische Biologie slagen er wat dat betreft steeds beter in om goede matches te vinden. Baken in deze ‘First Dates avant la lettre’ is analist Pieter Tepper, die zijn gevarieerde takenpakket samenvat als ‘het zorgen voor een zo optimaal mogelijke werksituatie voor de onderzoekers en studenten’.

Optimaal werken in het laboratorium klinische biologie in nieuw gebouwd AZ Alma

Sinds maart 2017 heeft Eeklo, gelegen in het hart van Meetjesland, een regio in Oost-Vlaanderen tussen Gent en Brugge, met AZ Alma een nieuw ziekenhuis. In dit fusieziekenhuis van die van Eeklo en het iets verderop gelegen Sijsele zijn ook de laboratoria voor klinische biologie samengebracht.

Toponderzoek kinderoncologie krijgt gestalte in nieuwbouw Prinses Máxima Centrum

Met de opening van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, afgelopen juni, heeft ook de research een nieuw onderkomen gekregen. Het wetenschappelijk onderzoeksinstituut, dat momenteel bestaat uit eenentwintig onderzoeksgroepen, heeft de ambitie om in Europa leidend te worden op kinderoncologisch gebied. Researchanalisten Marli Serbanescu en Mariël Brok zijn er al vanaf het begin bij, toen in 2016 werd gestart met twee onderzoeksgroepen in het nabijgelegen Hubrecht Instituut.

Efficiënte cryo-installatie past in groot groen hart van Prinses Máxima Centrum

In het nieuwe Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie is een van de grootste biobanken van Nederland gerealiseerd. Een onderdeel van de biobank is de, mede door Cryo Solutions, geïnstalleerde cryo-installatie. Deze is zodanig ontworpen dat efficiënt gebruik kan worden gemaakt van het stikstof. Dit past naadloos in de duurzaamheidsambitie van het Centrum, dat wat dat betreft een groot groen hart heeft.

BLIKVANGERS

CONTACT

ABONNEMENT