KENNISPLATFORM VOOR LABORATORIA

Checkmark sollicitatietip: de ‘sterke/zwakke punten vraag’

Sollicitanten reageren heel verschillend op de vraag, die in elk job interview wel aan de orde komt: ‘wat zijn je sterke punten, en wat zijn je zwakke punten?’. De éne kandidaat zucht diep en zegt “Ik vind het altijd moeilijk om over mezelf te praten”, somt vervolgens zichtbaar ongemakkelijk containerbegrippen op als ‘teamplayer, maar ook zelfstandig sterk’. De ander zegt verbaasd “Dat staat toch al in mijn CV?”, begint voor te lezen en verklaart na lang gepeins geen verbeterpunten te kunnen bedenken. Dat is een gemiste kans, want met het antwoord op de ‘sterke/ zwakke punten vraag’ kan je je écht onderscheiden en kan je een ijzersterke indruk achterlaten. Je moet dan wel weten hoe je je hier goed op kan voorbereiden.

 

De interviewer probeert je niet in verlegenheid te brengen en is niet op zoek naar een lijst uitwisselbare begrippen. Waar wél op wordt gelet zijn de volgende twee punten: Ten eerste: heb je nagedacht over je eigen functioneren binnen een bedrijf en is dit een realistisch zelfbeeld? Mensen die zich bewust bezig houden met hun eigen krachten en zwaktes, zijn vaak mensen die goed om kunnen gaan met feedback. Het komt sterk over als je met voorbeelden kan toelichten welke stappen je hebt ondernomen om je zwakke punten te tackelen. Let op dat je geen dingen gaat verzinnen, anders val je door de mand bij de referentiecheck! En onthoud: er is geen zwakker punt te bedenken, dan noemen dat je geen zwakke punten hebt! Ten tweede: ben je open en eerlijk? Niemand is perfect en iedereen heeft groeipunten.

Om hierover te praten, vraagt een zekere vorm van eerlijkheid en openheid. Ben je iemand die extra aandacht nodig heeft bij het inwerken of maak je moeilijk contact met collega’s? Doe hier niet geheimzinnig over, dat wekt alleen maar wantrouwen. Als er iets is waar opdrachtgevers op afknappen, dan is dat wel oneerlijkheid. Wees dus eerlijk en oprecht, ook zodat de hiring manager weet waar hij/zij rekening mee moet houden bij de inwerkperiode. De ‘sterke/zwakke punten vraag’ levert veel informatie op voor de interviewer, maar ook voor jou als kandidaat zijn er punten te scoren. Met name déze open vraag biedt je de kans om nog niet besproken kwaliteiten aan het licht te brengen. Noem geen lijst begrippen, maar zoom in op enkele sterke punten en leg uit waarom dit je krachten zijn. Verwijs naar voorbeelden uit je werkverleden. Vertel bijvoorbeeld dat je goed bent in out-of-the-box denken, zoals toen je die ICP-MS methode optimaliseerde waar iedereen vast op liep.

Als je op deze manier slim weet te schakelen tijdens het interview wordt het interview meer een gesprek, in tegenstelling tot een stroef vraag-en-antwoord interview. Je weet van tevoren dat deze clichévraag gesteld zal worden, dus let in je voorbereiding op de bovengenoemde punten en haal het meeste uit je interview!

 

CheckMark Labrecruitment

www.checkmark.nl

info@checkmark.nl